sobota 23. května 2015

Programátore, chceme tě mít on-site

"Po nějaké době je možné dohodnout částečný home-office"
"Projekt je krátkodobý proto klient vyžaduje on-site"

Ach jo, píše se rok 2015 a většina IT firem u nás stále není mentálně připravena a aktivně nepodporuje remote work. Vidí spásu v tom, že budou mít všechny ovečky pěkně pohromadě v budově, do které investovaly velké peníze. Ztrácejí tak možnost spolupracovat s lidmi, kteří mají odbornost, dostatek sebekontroly a požadovaný výsledek by mohli dodat dříve a ve vyšší kvalitě.

Proč? Většina projektů v IT se zpožďuje, prodražuje se a původní estimace, pracně vytřepané z rukávu a několikrát pozměněné, se nám ve finále smějou do očí. Představa, že budou muset vysvětlovat vyšší náklady na projekt a ještě fakt, že tým pracoval remote, mnoho projekťáků děsí. Nebudeme si proto komplikovat situaci, co říkáte?

"Práce remote není pro každého." Pro koho tedy není? Pro někoho, kdo při on-site na rozdíl od remote odvádí výsledky? Aha, takže pracuje dobře jen pod dohledem nadřízeného. Chcete takového kolegu?

"Jak mám jako vedoucí sledovat progres remote týmu?" A jak jej sleduješ u on-site? Efektivní vývojové metodologie nejsou nijak zásadně závislé na tom, jestli transformátory kávy na kód sedí blízko sebe nebo stovky kilometrů. Mnohem více jsou závislé na dobré komunikaci, dostatečné zpětné vazbě a dobrých návycích členů týmu. Zkuste si remote pair work, je to fajn.

"Když já opravdu nevím, co vlastně doma dělá." Dělá to, co je typické pro tvůj tým a firmu. Pokud máš dobře motivované zaměstnance, jste orientovaní na výsledek a kvalitu, bude to dělat i vzdáleně. Prostě pokud ho práce baví, neměj strach. Pokud umíš řídit lidi, poznáš, že někdo do týmu nepatří.

"Komunikace není efektivní, navíc mě pořád ruší zprávy na messengeru". V dnešní době rychlých připojení k internetu a nástrojů pro spolupráci asi nebude problém ve vzdálenosti. Hledej problém někde jinde - v organizaci času a práce, v efektivitě týmových schůzek, ve schopnosti přepnout do distraction-free režimu.

"Lidé, dokonce i programátoři, potřebují trávit společně čas". Tak určitě. Ale kolik vlastně?

Sedí tam hodně programátorů a všichni mají sluchátka, co je to? Open space.

IT firmo, chceš kvalitní lidi nebo je potřebuješ mít hlavně všechny pohromadě?

2 komentáře:

  1. Nic není černobílé Roberte, každý to máme jinak.

    Jsou lidi kterým delší doba v remote režimu nesvědčí (třeba mě). Jsem rád že jsem mohl (přes 10 let) a stále ještě můžu takhle dělat, ale když to srovnám s chozením do kanclu, tak kanclík a *přimeřené* množství kolegů okolo jasně vyhrávají.
    Ono se to nezdá, ale v tomhle režimu dobře fungují takové ty rádoby náhodné interakce, při kterých ti docvakne spousta věcí. Všichni okolo tebe makají, tak makáš taky. Možnost promluvit si s někým osobně je pořád tisíc mil před emailem či skajpem. Doma s rodinou to funguje taky lépe, během přechodů mezi kanclem a bytem si to v hlavě nějak přepnu a doma mám čistší hlavu.

    Být šéfem tak asi nemám problém s tím že by lidi dělali z domu. Spíš z uvědomění, že kdyby seděli alespoň část týdne pospolu, tak by toho dokázali víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Michale, díky za komentář. Jen abych to vysvětlil. Tento blogpost nechce popírat objektivní pozitiva on-site práce. Chtěl jsem probrat pár argumentů, které se rády používají proti remote worku. Často je ale samotný problém někde jinde.

      Uvědomuju si důležitost socializace týmu. Jsem rád, když se s kluky z týmu občas potkáme, dáme si společně kafe a probereme důležité blbosti. Vznikají tak nové nápady a souvislosti, které by třeba remote ani nevznikly. Stejně jako ty organizuju akce pro lidi z IT, protože mě baví se s nimi potkávat a zjišťovat jak to funguje jinde. To nás všechny obohacuje.

      Už delší dobu jedu v režimu 2 dny on-site a 3 dny remote. Hodně procesů jsme si vyladili a zvládáme to řešit bez problémů na dálku. Ne všechno je sice ideální, ale obvykle za to nemůže vzdálenost. Dobíhá nám jeden projekt na kterém jsme jeden ze čtyř distribuovaných týmů. Zákazník v Německu, designérská firma připravující UI taky v Německu, pražská firma, která dodá mobilní aplikace a my, kteří máme na starosti platformově nezávislé části architektury. Řídit takový projekt vyžaduje podobný přístup, jako by byl rozházený samotný tým.

      Co se týče Znalomatu, za více jak půl roku jsme se oficiálně sešli jen jednou. Jinak jedeme naším vlastním klonem remote scrumu říznutého kanbanem. :)

      Vymazat