pondělí 9. července 2012

Peníze až na čtvrtém místě

Richard Florida ve své knize The Rise of the Creative Class zveřejnil zajímavé výsledky výzkumu o motivování lidí. Více jak 20 000 pracovníků z IT mělo z celkem 38 různých faktorů vybrat ty, které je nejvíce ovlivňují a motivují v jejich práci. Top 10 vypadá takto:

  1. Náročnost úkolů a zodpovědnost
  2. Flexibilita
  3. Stabilní pracovní prostředí
  4. Peníze
  5. Profesní rozvoj
  6. Uznání kolegů
  7. Motivující spolupracovníci a nadřízení
  8. Vzušující náplň práce
  9. Firemní kultura
  10. Umístění a komunita

Pokud na výsledky pohlížíte z perspektivy zaměstnance, snáze pochopíte, v jakém prostředí může vyniknout Váš kreativní potenciál. Máte-li na výběr, hledejte firmu, která nabízí zajištění co nejvíce motivátorů ze seznamu. Pokud ve Vaší stávající firmě není splněna většina věcí ze začátku seznamu, měli byste se vážně zamyslet, zda-li v takové firmě chcete nadále ztrácet svůj čas.

Průzkum by měl být přínosný také pro zaměstnavatele a vedoucí týmů. Pokud chtějí z lidí dostat maximum a zajistit jejich spokojený pracovní život, měli by realizovat opatření, která napomáhají motivovat. Nerespektování těchto faktů obvykle zabíjí inovaci, zvyšuje fluktaci lidí a v konečném důsledku snižuje úspěšnost firmy.

Florida nám předkládá potvrzení faktu, že peníze nejsou dostatečným dlouhodobým motivátorem u kreativních lidí. V určité fázi pracovního vývoje totiž můžete zjistit, že přestože vyděláváte slušný balík, nejste spokojeni. Dostali jste se zřejmě na úroveň, kdy základní potřeby včetně finančních jsou uspokojeny, ale potřebujete navíc uspokojit Vaše seberealizační potřeby nejvyšší úrovně (viz. 4. a 5. patro Maslowovy pyramidy potřeb).

Pokud Vás zajímá problematika podpory kreativity v současné éře inovativní ekonomiky, můžete si přečíst knížku Nepostradatelní od Jan Melvil publishing. Seth Godin na mně působil zpočátku trochu jako otravný provokatér, ale s postupem času jsem na jeho hru přistoupil a začalo se mi to líbit. Doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat