neděle 27. února 2011

Ivan Pilný - Příště spadni líp!

Několik nedávných večerů jsem strávil nad knihou Ivana Pilného, prvního šéfa českého Microsoftu. Kniha má podtitul Riskujte a neztrácejte chuť podnikat, který napoví, jaké bude stěžejní poselství celé knihy. Pokud váháte a stále ještě sbíráte odvahu, zda-li přestoupit do podnikatelského světa, tahle kniha Vás trochu popostrčí. Zároveň získáte cenné rady, které se Vám mohou hodit. Nebojte se, že si nabijete ústa, nabila si je i většina nyní úspěšných podnikatelů. Důležité je, abyste se ze svých chyb poučili a příště spadli líp.

Možná se ptáte, proč se recenze na takovou knihu objevuje na vývojářském blogu. Pan Pilný sice glosuje a píše o obecnějších podnikatelských tématech, ale textem prostupuje jeho prvotní specializace - svět počítačů a IT. Já osobně jsem si knihu koupil kvůli zvědavosti nakouknout do zákulisí české pobočky Microsoftu. Dostal jsem sice výživnou porci zákulisních informací, ale nejvíce se mi líbila část, ve které pan Pilný komentuje současný životní styl ovlivněný počítači, mobily, emaily, sociálními sítěmi a dalšími "výdobytky" moderní doby. S nadhledem je komentována "doba stálého vyrušování". Pokud se necháváte cíleně vyrušovat emaily, tweety, esemeskami a dalšími "neodkladnými" informacemi, počítejte s tím, že se Vám prudce snižuje produktivita a dochází u Vás k poruchám soustředění. Možná máte doma BlackBerry sirotky nebo máte vědecky popsanou poruchu dýchání při práci e emaily nebo patříte mezi 15% lidí, kteří (v Americe) čtou nové emaily i v kostele.

Kniha je psána formou krátkých a svěžích dvoustránkových fejetonů. Každý fejeton je autorovým osobním pohledem na problém a je napěchován zajímavými informacemi. Pan Pilný působí v IT oboru už dlouho a je proto nutné brát jeho pohled na svět velice vážně. Můžete se nechat inspirovat člověkem, který si už nevybírá projekty kvůli vidině materiálního zisku, ale podle toho, zda-li je pro něj projekt něčím inspirativní a přínosný. Do tohoto stádia by se asi chtěla dostat většina z nás :-).

Chcete vědět, kterou Vaši mozkovou hemisféru již počítače předběhly ve výkonnosti? Platí na Vás citát "Narodil jsem se jako originál a zemřel jako kopie"? Píšete občas nadřízenému za tepla konfrontační emaily? Máte dostatečnou emoční inteligenci? Jak jste na tom se soft-skills? Nejste postiženi "affluenzou"? Hodilo by se Vám neurolingvistické programování? Víte jak oddálit návštěvu pana Alzheimera?

Zkuste se na svůj soukromý i profesní život podívat očima pana Pilného, určitě nebudete litovat času stráveného čtením. A zkuste si při čtení vypnout Vaše PDA ;-)

Kniha na e-shopu Cpress.

Jaký je Váš názor na tuto knihu?

Žádné komentáře:

Okomentovat