pátek 4. března 2011

Tři, dva, jedna, Android, start

Patříte mezi fanoušky platformy Android a chcete si vyzkoušet napsat nějakou aplikaci? Zajímá Vás, co všechno k vývoji aplikací na platformě Android potřebujete? Hledáte stručný úvod do problematiky? Pak určitě pokračujte ve čtení.

Firma Google je se svojí platformou pro mobilní zařízení velice úspěšná. Denně se celosvětově aktivuje více než 300 000 nových zařízení s Androidem. Jedná se aktuálně o nejrychleji rostoucí platformu na trhu mobilních zařízení. Potenciál trhu s Android aplikacemi je tedy značný. Možná, že se nakonec prosadí aplikace, kterou napíšete právě Vy!

Základy architektury platformy Android

Android je softwarová platforma sestávající z operačního systému, middleware vstvy a vlastních koncových aplikací. Operační systém je založen na Linuxu verze 2.6 a zajišťuje základní systémové služby jako zabezpečení, správu paměti, správu procesů, řízení sítě a další. Middleware vrstva nabízí služby a knihovny, které využívají koncové aplikace.

Aplikace jsou napsané v Javě a jsou spouštěny v Android Runtime. Každá aplikace běží v samostatném procesu a má k dispozici vlastní instanci Dalvik Virtual Machine. Tím je zaručena vzájemná autonomita a ochrana při současném běhu více různých aplikací.

Popis architektury na stránkách Androidu.

Co potřebuji k vývoji aplikací?

  • Java Development Kit (JDK). Vývojový framework pro Java aplikace do firmy Sun, kterou nedávno koupil Oracle. Je to základní množina nástrojů a knihoven pro vývoj Java aplikací. JDK instalujete jako první. Aktuální verze je 1.6.0_24 (Stažení JDK). Pozor, ať si nenainstalujete Java Runtime Environment (JRE). Jedná se o framework určený pouze ke spouštění Java aplikací.
  • IDE Eclipse. Pro Android je doporučeno integrované vývojové prostředí Eclipse ve verzi 3.6. (Helios) a vyšší. Samozřejmě lze použít i jiná IDE, ale pro Eclipse existuje nejlepší podpora ze strany autorů Android platformy. Stáhněte si verzi Eclipse v edici Classic a vyšší. Viz. http://www.eclipse.org/downloads/.
  • Android SDK. Jedná se o sadu nástrojů a middleware knihoven pro podporu vývoje Android aplikací. Nejprve nainstalujete správce Android SDK, ke stažení zde. Správce Vám pak pomůže s instalací jednotlivých komponent SDK. Platforma Android se stále vyvíjí a od počáteční verze 1.1 se přes (významné) verze 1.6, 2.1, 2.2, 2.3 probojovala až k aktuální verzi 3.0. Můžete si nainstalovat pouze některé z verzí API nebo všechny.
  • ADT Plugin pro Eclipse. Zásuvný modul pro vývoj Android aplikací v Eclipse. Díky tomuto rozšíření máte v Eclipse k dispozici podporu pro Android projekty, pro vytváření UI, pro spouštění a debuggování ve virtuálních nebo skutečných Android zařízeních. Plugin se instaluje v Eclipse jako ostatní rozšíření, více na stránce s popisem instalace.
  • Testovací zařízení. Budete potřebovat na něčem vyvíjené aplikace spouštět pro účely otestování a ladění. K dispozici máte podporu virtuálních zařízení (AVD - Android Virtual Devices). Jedná se o virtuální emulátory, u kterých můžete nastavit verzi API, rozlišení v pixelech a další vlastnosti, které mají skutečná mobilní zařízení. AVD můžete mít v systému několik. AVD jsou spravovány Správcem Android SDK. Aplikaci vyvíjenou z Eclipse můžete samozřejě spouštět oproti skutečnému zařízení, které je připojeno k počítači přes USB port. V tomto případě musíte doinstalovat USB ovladač, který je specifický pro příslušný typ zařízení (HTC, Sony, ...).

Popis přípravy vývojového počítače je k dispozici na webu Android Developers.

Čím začít?

Určitě si vyzkoušejte vytvořit jednoduchou Hello World aplikaci podle tohoto návodu. Seznámíte se se základními pojmy a principy vývoje Android aplikací.

Až se trochu rozkoukáte a pozdravíte svět Androidu, pokračujte v dalších tutoriálech. Autoři Vás za ruku provedou problematikami návrhu UI, lokalizací aplikací, testováním i složitější aplikací na vkládání poznámek.

Jak pokračovat?

Pokud jste na tom podobně jako já, budete si muset zopakovat syntaxi jazyka Java. Sice jsem v Javě kdysi napsal jednu (stále ještě živou) aplikaci, ale od té doby jsem výrazně zdotnetil. Každopádně dobrá znalost syntaxe a principů jazyka Java je pro vývoj Android aplikací nezbytná.

Budete se muset detailně seznámit s API Androidu a na příkladech je pochopit a osahat si je v praxi.

Bude se Vám také hodit obecnější znalost principů programování a navrhování aplikací. Aplikace pro Android mají sice svá specifika, ale spousta obecných principů se samozřejmě dá aplikovat i zde. Můžete se nechat inspirovat příspěvky na tomto blogu ;-).

Navštěvujte a aktivně přispívejte do vývojářských diskuzí a fór (i fórkem). I na českém Androidím rybníku to začíná ožívat. K dispozici je portál www.svetandroida.cz a spřátelené diskuzní fórum www.androidforum.cz.

Podařilo se Vám naistalovat prostředí pro vývoj Android aplikací? Na jaké konfiguraci vyvíjíte? Máte nějaké tipy nebo rady?

Žádné komentáře:

Okomentovat